Download Invest in Sea Lapland brochure here:

Veitsiluoto

Sea Lapland -Lapland Logistic Node

Sea Lapland is an area of 2 cities Tornio and Kemi, and 3 municipalities Keminmaa, Simo, and Tervola. The strength of the region is an excellent logistic location.

There are around 14 million border crossings per year at Tornio-Haaparanta border.

Kemi-Tornio airport, railways, port, and motorway make it possible for efficient personnel and goods logistics. Tornio forms a twin city with Haaparanta at the border and both have a diverse deepening of cooperation in various industries

Sea Lapland – Fnnish industry hub

Kemi-Tornion teollinen kokonaisuus on ainutlaatuinen koko Suomessa ja sen viennin arvo on noin 8 % koko Suomen viennistä ja Meri-Lapin bruttokansantuote on noin 2/3 koko Lapin bruttokansantuotteesta. Alueen teollisuuden selkärangan muodostavat teräs, metalli, puunjalostus ja konepajateollisuus. Suurimpia teollisuusyrityksiä ovat mm. Outokumpu Oy, Stora Enso, Metsä-Group ja Havator. Teollisuuden työllistävä vaikutus on noin 5 300 työvuotta ja sen liikevaihto oli vuonna 2015 noin 4,72 miljardia euroa. Alueen teollisuuden tuotannon arvo kasvoi vuonna 2015 yli 5 %.

Meri-Lapin matkailu kasvaa voimakkaasti

Meri-Lapin matkailu on selvässä kasvussa ja sen kokonaismatkailutulo oli n 63 miljoonaa Euroa vuonna 2014. Jäämurtaja Sampo ja Kemin Lumilinna ovat ulkomaisten turistien suosioissa ja erityisesti aasialaisten turistien määrä on voimakkaassa kasvussa. Kemin Matkailu Oy investoi merkittävästi matkailupalvelujen kehittämiseen. Meri-Lapin Matkailu Oy on keskeisessä roolissa matkailupalveluverkoston kehittämisessä. Alueelle tarvitaan lisää majoitus-, ravintola- ja ohjelmapalveluyrityksiä vastaamaan voimakkaasti kohonneeseen ulkomaisten turistien matkailukysyntään. Meri-Lapin alueen investoinnit majoituskapasiteettiin ovat noin 30 miljoonaa euroa.  

Meri-Lapin merkittävät investoinnit

Meri-Lapin alueella investoidaan paljon. Merkittäviä uusia investointihankkeita ovat mm. Kaidin Biodiesellaitos Kemiin, LNG-nesteytetyn kaasun terminaali Tornioon, Barents Center monitoimikeskus Haaparanta/ Tornioon, Tuulivoimalahankkeet Simossa ja Kemissä. Näiden hankkeiden kokonaisinvestoinnit ovat noin 1,5 miljardia euroa. Kaidin työllistävä vaikutus tulee olemaan 4 000 henkilöä rakennusaikana ja 150 suoraa työpaikkaa laitokselle sekä välillisesti noin kolmin nelinkertainen määrä koko puunhankintaketjuun. 

Meri-Lapin koulutustarjonta

Alueella on monipuolinen tarjonta AMK- sekä ammattioppilaitospaikkoja teknisen alan oppilaitospaikoista, liiketaloustieteen ja hoitoalan koulutuspaikkoihin.

Yrityspalvelut Meri-Lapin alueella

Tarkemman informaation Meri-Lapin kunnista potentiaalisena sijoittumiskohteena yrityksellesi löydät seuraavien Meri-Lapin kuntien eri elinkeinotoimijoiden sivuilta.

Tornio

Kemi

Keminmaa

Simo

Tervola