Kansainvälistyminen – Meri-Lapin erinomainen logistinen sijainti

Meri-Lapin alueen logistinen sijainti on erinomainen erityisesti Pohjois-Ruotsin ja -Norjan sekä myös Luoteis-Venäjän suuntaan. Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsin ja Suomen Lapin investoinnit on arvioitu olevan noin 28,3 Mrd € vuosina 2015-2025. Investoinnit painottuvat teollisuuteen, kaivosteollisuuteen, öljy- ja kaasuteollisuuteen, tuuli- ja ydinvoimaan sekä liikenneyhteyksiin.  Murmanskin ja Arkangelin alueen investoinnit ovat noin 7,7 Mrd € vuosina 2015-2025. Myöskin rakentamisen potentiaali Pohjois-Ruotsissa ja – Norjassa on tällä hetkellä erittäin merkittävä.

Kuten yrityksen perustamistakaan ei kansainvälistymistäkään tarvitse suunnitella ja toteuttaa yksin. Valtion tarjoamista palveluista erityisesti Ely-keskus, Finnvera ja Business Finland auttavat viennin käynnistämiseen, rahoitukseen ja yrityksen etabloitumiseen kohdemarkkinoille sekä muihin kansainvälistymiseen liittyvien asioiden kanssa.

Lisäksi erityisesti Meri-Lapin alueella on saatavilla hyvää tietoa myös Pohjoiskalotin Rajaneuvonnasta.Sen tehtävän on helpottaa liikkuvuutta ja kaupankäyntiä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä.

Toinen sivusto, joka opastaa Pohjoismaissa toimivia yrityksiä, on Pohjoismaiden ministerineuvoston Norden Business.

Meri-Lapin kunnat ovat mukana useissa kansainvälisissä yhteistyöorganisaatioissa, joissa on mukana yhteistyötahoja Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä.TornioHaparanda kaksoiskaupungin yhteinen rajayhteistyöorganisaatio on vuonna 1987 perustettu Provincia Bothniensis – ”Provinssi”. Tästä rajayhteistyöstä ja alueen verkostoista saa lisätietoa Team Botnian sivuilta.