Meri-Lapin tapahtumat ja elämykset

Meri-Lappi on täynnä elämyksiä ja tapahtumia. Kunnilla on sivuillaan omat tapahtumakalenterit, joita päivitetään säännöllisesti. Alueella järjestetään myös lukuisia musiikkitapahtumia. Alueen matkailu-sivustoilla on monipuolinen tarjonta erilaisia tapahtumia ja elämyksiä sekä tapahtumakalenteri. Sivuilta löytyy alueen elämyspalveluista lisätietoa. Tapahtumista tiedotetaan alueella ilmestyvissä ilmaisjakelulehdissä Lounais-Lappi sekä Kemi-Tornio-lehti. Torniossa alueella toimii myös Tapahtumakeskus Toranda ja Elämystehdas Lappari, joiden tapahtumailmoituksia kannattaa seurata. 

Markkinahumua Meri-Lapin malliin

Meri-Lappi on kautta aikojen ollut tunnettu kauppapaikka. Syynä tähän on alueen erinomainen sijainti meren rannalla ja jokien suistoissa. Tavara on liikkunut jokaiseen ilmansuuntaan. Ehkäpä juuri sen vuoksi alueella on edelleen vilkas markkinatarjonta. Perinteisten markkinapäivien lisäksi, kuten Kalamarkkinat ja Elonkorjuumarkkinat Kemissä, on tarjolla myös teemamarkkinoita. Alla on muutama esimerkki tutustumisen arvoisista markkinatapahtumista. 

Peräpohjolan markkinat, Tornio

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna voi Torniossa ottaa jättiharppauksen takaisin viime vuosisadan vaihteeseen ja nauttia historian havinasta Peräpohjolan markkinoilla. Markkinoiden tuotevalikoimakin on tuon ajan henkeen sopiva; käsitöitä, leivonnaisia ja design-tuotteita. Mikä estää lähtemästä mukaan roolileikkiin ja pukeutumaan markkinoille 1900-luvun alun muodin mukaisesti.

Street Food Fiesta

Jos haluat kokeilla eri maiden ruokaerikoisuuksia, nauttia musiikista ja ostaa herkkuja kotiinviemiseksi, on Street Food Fiesta juuri oikea tapahtuma. Tämä katuruoka-tapahtuma kiertää ympäri Suomen ja vuonna 2019 tapahtumaa vietettiin sekä Kemissä että Torniossa heinä- ja elokuussa.

Kansainväliset suurmarkkinat

 Elokuussa TornioHaaparanta alue täyttyy kansainvälisestä tarjonnasta, kun Kansainväliset suurmarkkinat saapuvat kaupunkiin. Myyjiä on ympäri maailmaa ja tarjolla on todella monipuolisesti erilaisia tuotteita. Myös suurmarkkinoilla voi tutustua muiden maiden ruokakulttuuriin kotimaisia laatutuotteita ja makuja unohtamatta.

Edellä mainittujen lisäksi Meri-Lapin alueella järjestetään monia muita markkinatapahtumia. Simossa on järjestetty Nahkiaismarkkinoita ja Keminmaassa on järjestetty ruokamessuja, joiden painotus on erityisesti alueen lähiruokatarjontaan.

Muita alueen tapahtumia

Meri-Lapin tapahtumatarjonta on varsin vilkas erityisesti kesäaikaan. Run to 60’s kerää kokoon motoristeja ja musiikinystäviä ja Haaparannalla on vuosittain Wheels Classic Motormeet, joka kokoaa klassikkoautojen harrastajat yhteen. Erilaisia urheilutapahtumia aina purjehduskilpailuista maratoneihin järjestetään pitkin kesää. Kesän päättää monissa kunnissa järjestettävät venetsialaiset ilotulituksineen.

Tapahtumia riittää toki talvellakin. Tornioon ensi kertaa matkaavalle voi olla melkoinen näky, kun maaliskuussa joen jää on täyttynyt ihmisistä. Tuolloin järjestetään Tornion Suurpilkit, joita on järjestetty jo vuodesta 1995 alkaen. Mikäli kalastukseen liittyvät tapahtumat kiinnostavat, kannattaa seurata myös Kukkolankosken, (FB-sivut), ilmoittelua erilaisista siikatapahtumista.