Meri-Lappi toimintaympäristönä

Meri-Lappi – Lapin logistinen solmukohta

Meri-Lappi on viiden kunnan: Tornio, Kemi, Keminmaa, Simo, Tervola muodostama seutukunta. Näiden lisäksi myös Haaparanta ja Ylitornio ovat Kehittämiskeskuksen toimialueena. Alueen vahvuutena on erinomainen logistinen sijainti Pohjois-Ruotsiin ja -Norjaan sekä myös yhteydet muualle Pohjoiskalottiin. Tornio-Haaparanta-rajalla tapahtuu noin 14 miljoonaa rajanylitystä vuosittain. Kemi-Tornion lentokenttä, rautatiet, satama ja moottoritie mahdollistavat tehokkaan henkilö- ja tavaralogistiikan alueella. Tornion ja Haaparannan muodostamalla kaksoiskaupungilla on monipuolista syvenevää yhteistyötä eri toimialoilla.

Meri-Lappi – Lapin ja Suomen teollisuuden keskittymä

Kemi-Tornion teollinen kokonaisuus on ainutlaatuinen koko Suomessa ja sen viennin arvo on noin 8 % koko Suomen viennistä ja Meri-Lapin bruttokansantuote on noin 2/3 koko Lapin bruttokansantuotteesta. Alueen teollisuuden selkärangan muodostavat teräs, metalli, puunjalostus ja konepajateollisuus. Suurimpia teollisuusyrityksiä ovat mm. Outokumpu Oy, Stora Enso, Metsä-Group ja Havator. Teollisuuden työllistävä vaikutus on noin 5 300 työvuotta ja sen liikevaihto oli vuonna 2015 noin 4,72 mrd.€. Alueen teollisuuden tuotannon arvo kasvoi vuonna 2015 yli 5 %.

Meri-Lapin matkailu kasvaa voimakkaasti

Meri-Lapin matkailu on selvässä kasvussa ja sen kokonaismatkailutulo oli n. 63 milj.€ vuonna 2016 ja se työllistää n. 420 henkilöä. Jäämurtaja Sampo ja Kemin Lumilinna ovat ulkomaisten turistien suosioissa ja erityisesti aasialaisten turistien määrä on voimakkaassa kasvussa. Kemin Matkailu Oy investoi merkittävästi matkailupalvelujen kehittämiseen. Meri-Lapin Matkailu Oy on keskeisessä roolissa matkailupalveluverkoston kehittämisessä. Alueelle tarvitaan lisää majoitus-, ravintola- ja ohjelmapalveluyrityksiä vastaamaan voimakkaasti kohonneeseen ulkomaisten turistien matkailukysyntään. Meri-Lapin alueen investoinnit majoituskapasiteettiin ovat noin 30 milj.€.  

Meri-Lapin merkittävät investoinnit

Meri-Lapin alueella investoidaan paljon. Merkittäviä uusia investointihankkeita ovat mm. Kaidin Biodiesellaitos Kemiin, LNG-nesteytetyn kaasun terminaali Tornioon, Barents Center monitoimikeskus Haaparanta/ Tornioon, Tuulivoimalahankkeet Simossa ja Kemissä. Näiden hankkeiden kokonaisinvestoinnit ovat noin 1,5 mrd €. Kaidin työllistävä vaikutus tulee olemaan 4 000 henkilöä rakennusaikana ja 150 suoraa työpaikkaa laitokselle sekä välillisesti noin kolmin nelinkertainen määrä koko puunhankintaketjuun. 

Meri-Lapin koulutustarjonta

Alueella on monipuolinen tarjonta AMK- sekä ammattioppilaitospaikkoja teknisen alan oppilaitospaikoista, liiketaloustieteen ja hoitoalan koulutuspaikkoihin. Lue lisää  Meri-Lapin koulutustarjonnasta ja yrityksille räätälöitävistä koulutuspalveluista.

Yrityspalvelut Meri-Lapin alueella

Meri-Lapissa ei tarvitse miettiä yritysasioita yksin. Apua on saatavilla useammalta taholta.Tarkemman informaation Meri-Lapin kunnista potentiaalisena sijoittumiskohteena yrityksellesi löydät Meri-Lapin kuntien eri elinkeinotoimijoiden sivuilta.