Museoita, kirkkoja ja muita kohteita

Meri-Lapin Kehittämiskeskuksen toimialueelta löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää ja tutustumiskohteita alueen menneisyydestä kiinnostuneille. Ympäri vuoden aukiolevilla museoilla on oma sivustonsa, johon pääset tutustumaan alla olevasta linkistä. Lisäksi kehittämiskeskuksen toimialueella on muita pienempiä museoita, jotka ovat avoinna pääsääntöisesti kesäaikaan.

Museoita, kirkkoja ja muita kohteita

Pahnilan museo webMeri-Lapin Kehittämiskeskuksen toimialueelta löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää ja tutustumiskohteita alueen menneisyydestä kiinnostuneille. Ympäri vuoden aukiolevilla museoilla on oma sivustonsa, johon pääset tutustumaan alla olevasta linkistä. Lisäksi kehittämiskeskuksen toimialueella on muita pienempiä museoita, jotka ovat avoinna pääsääntöisesti kesäaikaan.

Alatornion kirkko web

Alueen kirkot

Meri-Lapin alueella on myös historiallisesti merkittäviä kirkkoja, kuten Keminmaassa oleva vuonna 1521 valmistunut Pyhän Mikaelin kirkko, joka on restauroinnin jälkeen jälleen avoinna yleisölle. Meri-Lapin matkailun sivulle on koottu listaus alueen kirkoista. Sivulta puuttuu Ylitornion kirkon sekä Kemin toisen kirkon, Hepolassa sijaitsevan Veitsiluodon kirkon, esittely.

Tornionlaakson museo – Tornedalens Museum

Kotiseutumuseot

Tornionlaakson museo on erikoistunut alueen elämäntapaan ja ilmiöihin. Se on myös maakunnallinen keskusmuseo, jonka toiminta-alue käsittää koko Meri-Lapin kehittämiskeskuksen toimialueen. Lisäksi sen alueeseen kuuluu myös Pellon, Kolarin ja Muonion kunnat. Tornionlaakson museo on ollut vuodesta 2014 maailman ainoa rajanylinen museo, kun Haaparannan museo yhdistyi mukaan toimintaan. Tornionlaakson museon tehtäviin kuuluu myös alueen paikallis- ja kotiseutumuseoiden opastaminen ja neuvonta sekä museoiden välisen yhteistyön edistäminen. Tornionlaakson laakson museon alueellisen museotyön sivuilta alasvetovalikosta löytyy linkit alueen kotiseutu- ja paikallismuseoihin. Sivuilta on myös ladattavissa opas Lapin paikallismuseoihin, (PDF), suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Linkki sivuille alla.

Muita mielenkiintoisia tutustumiskohteita

Kehittämiskeskuksen toimialueella on niin paljon historiallisia kohteita, kuten Tervolan Törmävaaralle rakennetut kivikautisia asutusta kuvaileva kivikautinen kyläSimonkylän historia kantaa vuosisatojen taakse. Alueella voit tutustua muun muassa 1800-luvulla rakennettuihin kala-aittoihin sekä maankohoumapuistoon. Alueella kulkee myös museotie.

Lisää tietoa eri kohteista löytyy kuntien omilta sivuilta. Lisäksi alueen kulttuuriympäristöistä on laadittu useita selvityksiä sekä Suomen Ympäristö-julkaisuja, joissa alueen historiaa esitellään yksityiskohtaisemmin. Myös Museoviraston sivuilla esitellään alueen historiallisesti merkittäviä kohteita. Museoviraston sivulla voit hakea kohteita myös kartalta.