Museot

Kemin historiallinen museo ja Tornionlaakson museo kertovat kiehtovasti alueen kulttuurihistoriasta. Kosketuksen vanhaan kulttuurimaisemaan saa Pahnilan, Tervolan ja Keminmaan kotiseutumuseoissa.

Kemin historiallinen museo

Perusnäyttely Meren ja joen kaupunki tutustuttaa rikkaaseen paikalliseen kulttuuriperintöön. Museo maalaa kävijälleen kuvan alueen historiasta ja kehityksestä maankohoamisesta ja ensimmäisistä asutuksista teollistumisen kautta nykypäiviin. Näyttelyssä voi aistia esimerkiksi historiallisen kauppakadun tunnelmaa kurkistaessa viime vuosisadan näyteikkunoista sisään mm. kampaamoon, poliisimuseoon ja Kemin ensimmäiseen apteekkiin.

Perusnäyttelyn lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä. Näyttelyyn voi varata opastuksen. Museo on esteetön liikuntarajoitteisille.

Torniolaakson museo – Tornedalens museum

Kulttuurihistoriallinen museo esittelee Tornionlaakson historiaa Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin. Tutustu perinteisiin elinkeinoihin, ruokakulttuuriin, paikalliseen identiteettiin ja Tornion ja Haaparannan kaupunkien historiaan. Näyttelyssä voi myös kuunnella paikallisia kieliä ja murteita. Menneisyys herää eloon esineiden, kuvien ja filmien avulla.

Perusnäyttelyn lisäksi museossa on vuosittain 4-5 vaihtuvaa näyttelyä. Näyttelyyn voi varata opastuksen. Museo on esteetön liikuntarajoitteisille.

Pahnilan museo ja Simoniemen kotiseutumuseo

Tervetuloa tutustumaan Peräpohjolan alueen ainoaan alkuperäisellä paikalla sijaitsevaan museopihakokonaisuuteen, sen hienoihin esineisiin, vanhanajan elämään ja askareisiin. Paikalla on aina opas museon aukioloaikoina kesäisin.

Vuodesta 1886 lähtien muotoutuneeseen pihapiiriin kuuluvat kärry- ja liiterirakennus, puovi- ja tallirakennus sekä 1910- luvun alkupuolella rakennettu navettarakennus. Paloturvallisuussyistä hieman sivummalle sijoittuvat savusauna ja riihikartano, johon riihen lisäksi kuuluu kolmiosainen latorakennus.

Simoniemestä kirkon läheltä löytyy myös kotiseutumuseo, joka on toiminut aikanaan seurakunnan vilja-aittana. Esineistö kertoo paikallisesta historiasta.