Meri-Lapin kirkot

Meri-Lapin alueella sijaitsee paljon rakennus-,  kulttuurihistoriallisesti ja arkkitehtuurillisesti  merkittäviä kirkkoja. Tee kirkkokierros, hiljenny hetkeksi ja löydä oma lempikirkkosi.

Alatornion kirkko

alatornionkirkko

Alatornion kirkko on vuodelta 1797 ja edustaa uusklassillista tyyliä. Paikalla on ollut puukirkko ehkä jo vuodesta 1208, kuitenkin varmasti 1300 -luvun alkupuolelta. 1400 – 1500-lukujen vaiheilla rakennetusta keskiaikaisesta kivikirkosta on jäljellä nykyinen itäristi pääovea vastapäätä. Kirkko on 1700-luvun jälkipuoliskon edustavimpia kirkkorakennuksia. Kirkko kuuluu Unescon maailmanperintoluetteloon osana Struven mittausketjua, jolla selvitettiin maapallon tarkkaa muotoa 1800-luvulla.

Talviaikaan kirkossa voi vierailla jumalanpalveluksessa sunnuntaisin klo 10 alkaen.
Kesäisin toimii tiekirkkona.

Osoite: Kirkonmäentie 85, 95450 Tornio

Tornion seurakunta

Haaparannan kirkko

Haaparannan kirkko rakennettiin 1963 palaneen kirkon tilalle. Kirkon ulkokuori on kuparia, joka ilmaston vaikutuksesta näyttää täysin mustalta. Sisältä kirkko on, isoa alttaritaulua lukuun ottamatta, valkoinen.

Osoite: Köpmansgatan, Haparanda

www.svenskakyrkan.se/haparanda

Kemin Kirkko

Arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelema Kemin kirkko valmistui vuonna 1902. Se on tiilirakenteinen, pitkäkirkko, jossa on kaksi sivulaivaa. Rakennuksessa näkyvät mannermaisen uusgotiikan vaikutukset. Kirkko on maalattu alkuperäisen vaaleanpunaisen väriseksi.

Avoinna talviaikaan jumalanpalveluksissa ja kesällä tiekirkkona

Osoite: Kirkkopuistokatu 11, Kemi

Pohjanrannan paanukirkko

Kevään 2010 aikana Pohjanrannan tilalle valmistui 130-luvun kirkkorakentamista mukaileva paanuilla katettu hirsirakennus. Paanukirkko on ekumeeninen tila, jossa järjestetään konsertteja, häitä ja näyttelyjä. Piispa Samuel Salmi on siunannut kirkon. Kirkon kullanhohtoisen alttaritaulun ”Mooses ja kymmenen käskyä” on suunnitellut ja toteuttanut Juhani Palmu.

Avoinna: Joka päivä

Osoite: Pohjantie 23, 94400 Keminmaa

Pyhän Mikaelin kirkko ja Keminmaan uusi kirkko

Pyhän Mikaelin kirkko on vuodelta 1521. Kirkon sisällä on nähtävänä v. 1629 kuolleen kirkkoherra Nikolaus Rungiuksen muumioitunut ruumis.

Kirkko on jälleen avoinna yleisölle remontin jälkeen kesällä 2019. 
Esittelymaksu 2 € / henkilö

Osoite: Rantatie 63, Keminmaa

Tien toisella puolella on Arkkitehti C.L. Engelin piirtämä Uusi kirkko, joka on seurakunnan viides kirkko ja se on valmistunut vuonna 1827.

Osoite: Kirkkotie 1, 94400 Keminmaa

www.keminmaa.seurakunta.net

Tervolan uusi kirkko

Kirkko on rakennettu vuosina 1861 – 1864. Sen on suunnitellut arkkitehti Ludvig Linquist. Kirkko kuuluu valtakunnallisesti merkittävien kulttuurihistoriallisten ympäristöjen luetteloon.

Uusi kirkko sijaitsee samassa pihapiirissä vanhan kirkon kanssa.

Osoite: Kirkkokuja 4, Tervola

www.tervolanseurakunta.fi

Tervolan vanha kirkko

Tervolan Vanha kirkko on rakennettu 1687-1689. Se on yksi parhaiten säilyneitä 1600-luvulle tyypillisiä tukipilarikirkkoja maassamme.

Osoite: Kirkkokuja 4, Tervola

Tervolan seurakunta

Tornion kirkko (Hedvig Eleonoran kirkko)

Eleonoran eli Tornion kirkko, joka on Suomen 1600- luvun puukirkkoarkkitehtuurin merkittävimpiä monumentteja, on toinen Ruotsi-Suomen kuningattaren Hedvig Eleonoran nimikköpyhätöistä. Länsipuolella oleva kellotapuli rakennettiin vuosina 1686 – 1687, ja se on vanhin säilynyt pohjalainen tapuli.

Osoite: Seminaarinkatu, Tornio

Tornion seurakunta