Meri-Lapin musiikkia

Millaiselta musiikilta sinun Meri-Lappisi kuulostaa? Nousevatko ensimmäisenä mieleen iloiset jazz-jammailut vai kaunis ja koskettava klassinen viulukonsertto? Meri-Lappi voi kuulostaa sinusta myös raskaalta rockilta tai räväkältä naiskuorolta. Meri- Lapin musiikkitarjonta on kuin Meri-Lapin luonto; monimuotoinen ja jokainen löytää varmasti itselle parhaimman tavan nauttia siitä. Meri-Lapin alueella on tarjolla myös musiikkialan koulutusta. Tornion musiikkitalossa toimii Lappian Pop & Jazz konservatorio, jossa voi suorittaa musiikkialan perustutkinnon erikoistuen joko muusikoksi tai musiikkiteknologiksi.

Yllä olevassa videossa esiintyy Meri-Lapin jousikvartetti solistinaan kansainvälisesti tunnetun kemiläisen metal-yhtye Sonata Arctican taitava laulaja Tony Kakko. Alla lyhyt katselmus Meri-Lapin alueen laajasta musiikkiskaalasta.

Kemin kaupunginorkesteri ja Meri-Lapin jousikvartetti

Kemin kaupunginorkesteri on musiikkiopiskelijalle Suomen pohjoisin etappi, mikäli hän haluaa soittaa sinfoniaorkesterissa. Orkesteritoiminta käynnistyi Kemissä jo vuonna 1930 ja orkesteri kunnallistettiin vuonna 1966. Orkesterin ohjelmisto on monipuolista musiikilliset rajat ylittävää. Orkesteri esiintyy yhdessä paikallisten solistien, kuorojen ja teatterin kanssa. Alla olevassa videossa Kemin kaupunginorkesteri esiintyy yhdessä kemiläisen naiskuoron Säkenöivä!:n kanssa.

Meri-Lapin jousikvartetti on perustettu vuonna 1983. Aluksi jousikvartetin tehtävänä oli tehostaa alueen jousisoitinkoulutusta sekä lisätä alueen musiikkitarjontaa. Meri-Lapin jousikvartetti konsertoi koko Meri-Lapin alueella pitäen erilaisia konsertteja Simon, Tervolan, Tornion ja Kemin alueella.

Säkenöivä!

Säkenöivä! on vuonna 2012 syksyllä perustettu energinen naiskuoro. Kuoron kotipaikka on Kemi ja kuorossa laulaa 40 naista. Erityisesti kuoron joulukonsertit ovat olleet erittäin suosittuja. Kuorot esittävät kuorosovituksia eri genreistä laajalla skaalalla.

Sonata Arctica

Sonata Arctica on kemiläinen 1996 perustettu yhtye, joka soittaa melodista metal-musiikkia. Yhtye on kansainvälisesti tunnettu ja on syksyllä 2019 Sonata Arctica julkaisi uransa kymmenennen studioalbuminsa. Laulaja Tony Kakko on tuttu myös Raskasta Joulua ja Raskasta Iskelmää– kokoonpanoista.

Sonata Arctica Kuva: Wikimedia Commons

Meri-Lapissa musiikkitarjontaa riittää

Edellä esitellyt musiikkilajiensa edustajat ovat vain pieni osa Meri-Lapin alueen musiikintekijöistä. Meri-Lapista tulee monipuolisesti eri musiikkityyliä edustavia yhtyeitä, orkestereita ja solisteja. Rokkineuvos-sivustolta löytyy paljon lisää informaatiota ja ajantasaista tietoa erityisesti populäärimusiikin esiintyjistä ja konserteista Meri-Lapissa.

Merilapin alueen musiikkitapahtumia

Kalottjazz & Blues

Kalottjazz & Blues on Tornion ja Haaparannan yhteinen monipuolinen musiikkitapahtuma, joka järjestetään vuosittain viikko juhannuksen jälkeen. Tapahtuman musiikkitarjonta on monipuolinen. Jazzin ja bluesin lisäksi on pidetty myös kirkkokonsertteja. Tapahtuman tarjonnassa on pyritty tuomaan esiin myös uusia artisteja vakiintuneiden esiintyjien lisäksi.

Twin City Festival

Heinäkuun lopussa järjestetään Twin City Festival Torniossa Aineen taidemuseon puistossa. Twinkkarin ohjelmisto on aikaisempina vuosina koostettu parhaista biletähdistä, ysäritahdeista, sekä lavatanssien kuninkaallisista

Satama Open Air

Kemin elokuut käynnistyvät Satama Open Air-festivaaleilla, jonka musiikillinen pääpaino on pop- ja rock-musiikissa muita musiikkityylejä unohtamatta. Artistit ovat pääasiassa kotimaisia. Festivaali on aikuisille suunnattu.

Meri-Lapin alueella järjestetään myös pienempiä musiikkitapahtumia ja klubi-keikkatarjonta on laaja. Jazzin ja Bluesin ystäville on tarjontaa myös sydäntalvella. Pakkasukko Blues N’ Jazz järjestetään Kemissä tammi-helmikuun vaihteessa. Kaupunkien ja kuntien tapahtumakalentereista voi seurata tulevia tapahtumia.