Meri-Lapin maisemat ja matkailutiet

Meri-Lappi on täynnä nähtävää ja koettavaa sekä historiallisia reittejä aina museoteistä Struven ketjuun.

Pohjanlahden rantatie

Pohjanlahden rantatie sai valtakunnallisen matkailutiestatuksen vuonna 2010. Tämä matkailutie on saanut alkunsa ratsupolusta 1600-luvulla ja se oli reitti Turusta Tukholmaan ja tunnetaan myös nimellä Pohjanmaan rantatie. Tämä reitti kulkee Meri-Lapin alueella tämä reitti kulkee Simon, Kemin, Keminmaan, Tornion ja Haaparannan kautta.

Revontultentie

Noin 620 kilometriä pitkä Revontultentie lähtee Perämeren rannikoltaTorniosta ja päättyy Norjanmerelle Norjan Tromssaan. Suomen puolella reitti kulkee Torniosta mukaillen Tornionjokea ja Muonionjokea Kilpisjärvelle. Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteinen Our Stories – Revontultentien varrelta-projekti on kerännyt tarinoita tämän reitin varrelta.

Simonkylän museotie

Simonkyläntie valittiin ensimmäisten museokohteiden joukossa museotieksi 1982 ja museotiellä on pituutta 2,9 kilometriä. Museotien kautta on aikoinaan kulkenut vanha postireitti Pohjanlahden rantatie. Simonkylä kuuluu merkittäviin kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin. 

Struven ketju

Struven ketju valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2005. Sen avulla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla. Mittauspisteitä on 34, joista 6 on Suomessa. Meri-Lapin kehittämiskeskuksen toimialueelta näitä mittauspisteitä löytyy peräti kaksi. Toinen on Alatornion kirkko, jonka kellotornista tuli mittauspiste 1842 ja toinen on Ylitornion Aavasaksa 1845. Aavasaksalla pisteet merkiksi kallioon kaiverretut ristit jäivät 1969 rakennetun näköalatornin alle. 

Tornionjokilaakson ja Aavasaksan kansallismaisema

Tornionjokilaakso ja Ylitornion Aavasaksa kuuluu yhtenä Suomen 27 kansallismaisemiin, jotka valittiin Suomen 75-juhlavuoden kunniaksi 1992. Suomen kansallismaisemat ovat Suomen kansallista identiteettiä kuvastavia maisemia, joihin tiivistyvät maan erityispiirteet. Aavasaksan vaaran laelta avautuvat henkeä salpaavat Tornionjokilaakson maisemat.